Fluisterwoud
Fluisterwoud
Een natuurbelevingskamp met aanleren van echte veldlopersskills op een bosje van mindfulness.
7 tot 11 juli 2025
4 tot 8 augustus 2025
(De Bestemming - Rijmenam)
Na het geldig inschrijven ontvang je een mail met meer informatie over het kamp en de betalingsmogelijkheden.
Het Fluisterwoud is een natuurbelevenis dat zich richt op kinderen van 9-12 jaar, maar kinderen van 8 die al kampeerervaring hebben nemen we ook graag mee.
We leven gedurende 5 dagen heel dicht bij vuur en natuur, maar genieten ook wat van de luxe van stromend water. Dat geeft ons meer tijd om activiteiten te doen.
WAAR
Deze keer strijken we neer op de Bestemmig. De Bestemming is iets wat nog moet worden, maar ook al een beetje is. Wildfulness kan nu vanop eigen terrein verder vorm geven. Het veld/voedselbos groeit samen met de kinderen. Op deze grond middenin een landbouwgebied willen we een voorbeeld neerzetten van duurzame en ecologische klimaatbestendige alternatieven voor onze huidige, kwetsbare voedselvoorziening. We leven van wat het land ons te bieden heeft.
De kinderen zullen spelenderwijs inzicht krijgen in de principes van permacultuur en natural farming. Ze steken mee de handen uit de mouwen bij de opbouw van het voedselbos en natuurlijke moestuin. Ze doen allerlei activiteiten voor het uitnodigen van meer leven zodat De Bestemming een plek van overvloed kan worden waar mens en dier van kunnen genieten. We boren hun ideeën aan en kijken wat we daarvan in uitvoer kunnen brengen.
WIE
Nida zal met haar aanstekelijk enthousiasme de kinderen warm begeleiden als herboriste en hen bijleren over wat je allemaal met planten en kruiden uit de natuur kan doen.
Katrien zal met haar creativiteit de geschoolde survival skills te pas (en te onpas) aan de dag brengen.
Jo zal dit allemaal op snuisteren met zijn stille wijsheid en zijn zorgende glimlach onder begeleiding van een muzikale noot.
Opgegroeid Fluisterwoudloper Ilya en Jannes helpen ons om de waarden van het Fluisterwoud uit te dragen.
Zowel Katrien, Nida en Jo hebben door hun permacultuuropleiding veel zicht op systemen in de natuur en zijn fervente afvalbeperkers. We zullen tijdens dit kamp dan ook meer afval ruimen dan creëren! We begeleiden met plezier de kinderen in het koken op houtvuur.
ONZE WAARDEN
Tijdens het kamp is er veel ruimte voor innerlijke processen en zijn er deelmomenten waarbij kinderen worden uitgenodigd om te groeien, doch rekening houdend met ieders tempo want het gras groeit niet harder door er aan te trekken.
We leren samenwerken en samenleven op het ritme van de natuur. Vragen zoals: “hoe laat is het?” en “wat gaan we nu doen?” verdwijnen langzaam uit ons systeem. Er is enkel nog NU. We passen ons aan de natuur aan, leven volgens de weersomstandigheden, staan op wanneer we wakker worden, werken wanneer we fit zijn en rusten wanneer we moe zijn. We leren hoe we ons in de natuur bewegen met respect. We maken wandelingen, leren de vossenpas en leren stil zijn. Als echte speurneuzen zoeken we dierensporen en allerhande materiaal dat een woudloper nodig heeft. We leren vuur maken en er mee omgaan zodat we samen kunnen koken op dat vuur, misschien wel met onze eigen voedselverzameling. We leren veilig omgaan met ons zakmes en zingen en vertellen verhalen rond het kampvuur.
We krijgen technieken aangereikt om rustig te worden en leren onszelf en de andere beter kennen via creatieve verwerkingen met materiaal dat het terrein ons biedt. We komen als vanzelf in ons mindful zijn.
Met andere woorden zal niet alleen de natuur rondom ons groeien, maar zullen wij zelf ook groeien. Gedurende het kamp leven wij toe naar een totemceremonie. Dit is dan ook voor iedereen een intense ervaring. Wij kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en steken veel zorg en toewijding in onze aanpak en duurzaamheid. Daarom kan elk kinds slechts 2 maal deelnemen zodat we zoveel mogelijk kinderharten kunnen warm maken en dromen mogen inspireren want wij zijn de toekomst.
In ons kamp draait het niet om presteren, het draait om gelukkig zijn.
De begeleiding legt veel nadruk op respectvolle omgang met elkaar en de natuur
Onze 5S kernwoorden zijn: skills, samenwerken, spelen, spirit en stilte.
Kampplaats
Onze kampplaats ligt in een landbouwomgeving in Rijmenam. Tussen maïs en paarden en onder de fruitbomen van het opkomende voedselbos zullen wij onze tentjes opslaan.
Praktisch
Aankomst: We verzamelen op maandag tussen 8:30 en 9:30. Ouders die dat wensen kunnen nog helpen om de tentjes te helpen installeren. Om 10u openen met een welkomstkring. Ten laatste om 10:30 uur zullen we starten met de activiteiten en de ouders uitzwaaien.
Vertrek: Ouders zijn welkom van af 16 uur op het terrein. Om 17u houden wij onze afscheidskring als gezamelijk moment en nemen we afscheid.
Carpool
De ecologische voetafdruk (ook al is het maar maatje 33) willen we zoveel mogelijk beperken. Daarom willen we je vragen om gebruik te maken van carpooling.
Iedereen die niet alleen met de wagen komt krijgt 15 euro korting. De carpoollijst zullen jullie ontvangen enkele weken voor vertrek. Het is aan jullie om hier al dan niet mee aan de slag te gaan en op welke manier. Er zijn ouders die op voorhand al eens afspreken om elkaar en de kinderen te leren kennen of ouders die nog een extra vriendje motiveren.
Indien je gebruik maakte van de Carpoolkorting zal 15 euro teruggestort worden tegen het einde van de maand van deelname, samen met de factuur die je kan gebruiken om eventuele tegemoetkomingen te vragen aan je ziekenfonds. Indien je geen gebruik maakte van de carpoolkorting wordt deze som gebruikt om plantgoed te kopen voor De Bestemming. Wij gaan namelijk een kale maïsakker omtoveren tot een voedselbos. In de toekomst zullen hier ook activiteiten van Wildfulness doorgaan. Op de grond zal een plekje voorzien worden met de totemnaam van jullie kind.
Maaltijden en hapjes (uitgebalanceerd en eco-/biologisch) van maandagvoormiddag tot vrijdagnamiddag;
Knutselgerief, allerlei materiaal;
Kennis en begeleiding van 4 enthousiaste begeleidsters;
Verzekering (BA);
EHBO-kit en zonnecrème.
Een externe workshop
Gegidste wandeling(en)
Paklijst
Indien mogelijk een tentje, indien niet mogelijk laat het ons weten.
Slaapzak en matje;
Kledij en gesloten schoenen (omwille van veiligheid) die vuil mogen worden aan hebben + 2 sets reservekledij;
Laarsjes/slippers om rond te wandelen op het terrein
Extra paar kousen en een warme trui voor ‘s avonds;
4 onderbroeken, 4 paar kousen;
Regenjas;
Met water gevulde drinkbus;
Zaklamp (liefst één die je op het hoofd kan zetten);
Anti-mug;
Washandje, zeep (met voorkeur voor biologisch afbreekbare zeep zoals camp-soap), handdoek, tandenpoets, kam;
Eventueel een boek;
Breng voor de rest zo weinig mogelijk mee! Less is more!
Heb je iets niet? Vraag het gerust, wij hebben nog wel reserve wat we kunnen meebrengen.
Je eigen zakmes indien het veilig is. Je kan er eentje gebruiken van Fluisterwoud. Graag wil ik jullie ook meedelen dat wij veel belang hechten aan veiligheid. Daarom zullen alle zakmessen worden afgegeven en enkel onder toezicht gebruikt worden tenzij we zien dat de kinderen al voldoende de veiligheidsregels in acht nemen en het goed kunnen hanteren. We leren veilig met een zakmes, het vuur en het bos om te gaan.
Wat laat ik beter thuis
GSM, horloge, alles wat elektriciteit nodig heeft;
Snoepgoed (we maken er een gezonde week van).
De deelname is pas verzekerd na het ontvangen van de betaling, medische Fiche en eventueel telefonisch contact. Klik hiervoor op de knop inschrijven.
Enkele weken voor vertrek worden de carpoollijsten doorgemaild, alsook de groepssamenstelling en verdere mailwisselingen om van het kamp een superkamp te maken.